Nasilje, riječ od 6 slova koja iza sebe skriva veliku bol, patnju i posljedice. Nasilje sve sigurnijim korakom preuzima kontrolu.

Vršnjačko nasilje je čest pojam u današnjem društvu. Svatko tko je na bilo koji način drugačiji od drugih je „meta“ vršnjaka, podložan je ismijavanju i uvredama, nerijetko i fizičkom nasilju. Zbog toga često nastaje i psihološka šteta koja žrtve može pratiti cijeli život. Posljedica vršnjačkog nasilja su depresija i agresija što jako utječe na socijalizaciju s novim ljudima. Danas je zbog zlostavljanja sve više dolazi do samoozljeđivanja i samoubojstava.  Ponekad zlostavljač ne treba  ni dotaknuti osobu fizički, a da ona zauvijek otiđe sa Zemlje. Mladi ljudi  se ne snalaze sa takvim problemima i boje se tražiti pomoć drugih zbog straha da će biti još gore, zatvore se i „pritisak“ u njima raste. Ne boj se, nisi sam/a. Uvijek postoji netko tko ti želi i hoće pomoći.

Često slušam i čitam na televiziji i drugim medjima o nasilju. Nasilje je dosta prisutno u školama, ali i na društvenim mrežama. Svako može pristupiti internetu i pokrenuti lavinu mržnje koja će se obrušiti na nedužnu osobu. Najčešće se radi o izrugivanju, provociranju, širenju glasina itd. Kao što sam rekla u prošlom postu, riječi ostavljaju veće ožiljke od udaraca. Lakše je nekom činiti loše iza njegovih leđa, nego se suočiti s tom osobom, gledati ju u oči i reći joj kakva je. Jednostavnije je kada ne gledamo štetu koju smo napravili, a ako ožiljci ostaju samo u sjećanju žrtve, ne znači da ne postoje.

Nasilje nije igra. Razmisli o posljedicama svojih postupaka, čini uvijek dobro jer nekome možeš spasiti život. Mislim da se protiv nasilja treba boriti kako djelima tako i primjerima. Boriti se stvarnim idejama koje trebaju biti ostvarene iako neke ostaju samo ideje i ne ostvare se. Zajedno možemo promijeniti svijet u kojem živimo. Nismo svjesni koliko. Čak i najmanja riječ, djelo pomoći ili dobrote, ruka podrške mogu značiti čitav svemir i  promijeniti pogled na život osobi koja se osjeća napušteno. Pogledajte oko sebe, osvrnite se i nemojte se oglušiti ako čujete poziv upomoć. 

A vi koji se osjećate napušteno, žrtvom nasilja - VIČITE, ZOVITE UPOMOĆ da vas svi čuju! Niste sami. NIKAD NISTE SAMI!
 

Ako imaš problem sa maltretiranjem ili mržnjom od strane svojih vršnjaka slobodno nam ANONIMNO piši na NAŠ EMAIL i zatraži pomoć ili savjet.

PODIJELITE OVO

KUL PONG Sponzori i prijatelji