Žena s velikim planovima i borac za prava onih koji se boje, ne znaju ili jednostavno ne mogu sami. Tako bi se ukratko mogla opisati Ines Ban, koja je s nama podijelila svoju priču koja može biti inspiracija mnogima.

Od novinarstva do bankarstva

Od malena je bila živo dijete koju je sve zanimalo, bavila se plesom, plivanjem, rukometom, a već kao srednjoškolka bila je jedna od najmlađih dopisnica Večernjeg lista, a u isto je vrijeme počela raditi na radiju, svojoj velikoj ljubavi. Po završetku srednje Ekonomske i birotehničke škole nastavila je raditi na Bjelovarskom radiju, a uz to pisala je i za Bjelovarski list.

Za sve to zahvalna je tadašnjem ravnatelju škole Voislavu Kranželiću koji ju je prepoznao kao buduću novinarku. No, zbog slabo plaćenih novinarskih poslova, koji su većinom bili i volonterski, umjesto upisala na fakultet, otišla je na Burzu rada i odustala od novinarstva.

Ipak, ravnatelju se odužila na drugačiji način. Još tijekom srednje organizirala je jedan masovni prosvjed uz pomoć prijatelja i ostalih srednjih škola, kako ga ne bi smijenili. „Po gradu smo lijepili plakate na kojima je pisalo  ‘Čemu novi ravnatelj?’ sa svim argumentima zašto bi trebao ostati na tom mjestu te smo uspjeli spriječiti političku smjenu ravnatelja, koja se tada događala pred našim očima. Iako nas je on molio kao i roditelji da se vratimo u klupe, nešto mi je govorilo da ih ne slušam i danas mi je drago da nisam, jer smo tada na prijemu kod župana uspjeli argumentima dobiti da se politika makne iz škole“, prisjeća se Ines.

Posao ju je odveo u Erste banku u koju je stigla prije 17 godina, a od tada je tamo promijenila više odjela. Zadnjih nekoliko godina radi na poslovima koordinacije, testiranja i poslovne analize. Ove je godine napokon pronašla hrabrosti i snage i otišla korak dalje iz banke i u grupnom IT-u  postala vodeći koordinator sistemske podrške, a priznala je kako se jako veseli novim izazovima i radnim pobjedama.

Mama motivator, tata trener, kćer igračica

Ines je i ponosna majka tinejdžerice Ree koja već godinama piše i crta, a stručnjaci kažu da je nasljednica Ivane Brlić Mažuranić.

„Njezine slikovnice ‘Mjesečeve priče’ ili ‘Planet Cvjetičnjak’ možete pronaći u skoro svim dječjim knjižnicama. U Kazalištu možete pogledati Mjesečeve jer su prihvatili našu ideju i napravili kazališnu predstavu za koje je Mrle iz LET 3 poklonio pjesmu. A Rea, uz to što voli knjigu, bavi se i stolnim tenisom što je bio prirodni odabir s obzirom da joj je otac, moj suprug, trener stolnog tenisa“, govori Ines koja je također aktivna stolnotenisačica (amater). Naime, ove je  godine igrala 2. Hrvatsku ligu, a od sljedeće sezone igra i 1.HL za Kulturno sportski Kul pong klub.

Taj klub, u kojem je danas cijela obitelj Ban, je ujedno ona i osnovala, a ističu se po tome što uspješno spajaju kulturu i stolni tenis – i u budućnosti još puno toga, a kako ispada onda želi u klubu sve svoje ljubavi.

„Kao sportaš nikako nisam mogla prihvatiti činjenicu da većinom klubovi, pa i klub u kojem je suprug radio, nisu prihvaćali svu djecu. Djeca s invaliditetom nisu dobrodošla, a onda me morila i misao kako je Rea bila poprilično ograničena u svojim aktivnostima, i iako je i talentirana nema priliku zbog sportskih aktivnosti i škole ići na neki tečaj fotografije, crtanja, kreative… I jednostavno se rodila ideja da želim imati mjesto za sve“, objašnjava Ines.

I tako je nastao klub koji prihvaća svakog, svima daje jednake mogućnosti, a djeci sportašima omogućuje i da se školuju i educiraju za neke druge stvari, pa tako u klubu svatko može pronaći nešto što ga zanima.

„Zašto ih ne bismo naučili osnove iz svih tih kategorija, a kroz godine mogu nadograđivati svoje znanje. Kao klub sudjelovali smo u foto tečaju ekipe Biloklika i sad naše fotografije s turnira izgledaju puno bolje nego one stare. Družimo se s ljudima iz ostalih klubova i skupljamo klubove prijatelje kojima se jako sviđa naša vizija, a nadamo se da ćemo jednog dana imati i akademiju kreative u kojoj će djeca sportaši moći pohađati i ostale aktivnosti za koje inače nemaju vremena zbog sportskih obaveza.“

KUL PONG Sponzori i prijatelji